Kibernetická šikana

Ako rodičia to možno poznáte...môžete dieťaťu hovoriť nekonečné rady do života, ťahať z neho "zážitky" zo školy, usmerňovať ho/ju v internetovom priestore, ale oni "vypnú prijímač"  a nepohneme s tým. A potom sa na scéne zjaví nejaké ľudské eso (mladšie, či staršie) a puberťáci načúvajú.
Kibernetická šikana je témou posledných rokov a vzišla ako zvláštny druh šikany vzhľadom k jej zvyšujúcemu sa šíreniu na sociálnych sieťach. Na Slovensku má stúpajúcu tendenciu a snahou školského systému je vnímať ju, upozorňovať na ňu, pripraviť riešenia. Učím na gymnáziu, kde sa mnohým novodobým diagnózam mladých ľudí venuje zvýšená pozornosť. V rámci tohto problému pozvala naša psychologička dvojicu dospelákov, aby našim puberťákom, porozprávali niečo k tejto téme. Okrem skvelého hudobného doprovodu, ponúkli aj pár životných príbehov.
Jeden z dvojice, hovorme mu Majo, sa na internetovej zoznamke virtuálne napojil na speváčku Tinu. Začal jej písať a Tina aktívne odpovedala. Pomaly medzi nimi vznikal virtuálny vzťah. Majo sa postupne zamiloval do speváčky a podľa vzájomnej konverzácie na zoznamke ani on nebol ľahostajný Tine. Po pár mesiacoch navrhol Majo stretnutie. Tina zareagovala kladne a dvojica sa mala čoskoro stretnúť. Majo už po uši zamilovaný, pripravený ohúriť slovenskú speváčku Tinu, sa o tom zdôveril svojim kamarátom. Všetci mu dávali zaručené rady na celebrity a čakali na prvé selfíčka z ich stretnutia. Prišiel deň D. Majo sa vybral k známej soche v meste a v dohodnutú hodinu tam čakal s Tininým cédečkom v ruke. Celý nervózny vykukával, z ktorej strany príde exotická Tina. Keď už ani nevládal pravidelne dýchať, zamierila k nemu dievčina v rifliach a čiernej vetrovke. Keď bola takmer pred ním, natiahla k nemu ruku a predstavila sa ako Tina. Nie síce speváčka Tina, ale Tina, ktorá v "dobrom" zneužila speváčkin profil a vydávala sa za ňu, v snahe nájsť si priateľa. Reálna Tina síce nebola škaredým dievčaťom, ale celé to poblúznenie zo skutočnej Tiny Maja úplne pomiatlo a o žiadnej Tine už nechcel ani počuť.
Druhý príbeh sa stal učiteľovi, ktorého krivo obvinila z obťažovania jeho študentka. Bolo to také presvedčivé svedectvo, že učiteľovi postupne prestávali veriť nielen kolegovia, ale i známi a neskôr aj rodina, ktorá sa mu rozpadla. Prišiel o zamestnanie, musel sa presťahovať do iného mesta a už nikdy si nenašiel prácu ako učiteľ. Po rokoch sa dievčina niekomu v slabom okamihu priznala, že si to iba vymyslela, ale aj následná rehabilitácia učiteľa mu už nikdy nevrátila vlastnú tvár a jeho vzťahy s okolím sa opätovne lepia dodnes.
Tretím príbehom bola "nevinná" zoznamka, kde osoba na opačnom konci komunikačného kanála môže byť hocikto. Na gymnáziu boli dve kamošky. Jedna krajšia ako druhá. Tá menej krajšia si nevedela nájsť priateľa a tak siahla po neznámom mužovi, ktorý sa jej ozval na sieti. Písal jej aká je skvelá, že ju zbožňuje a pod. Keď sa dievčina po mesiacoch písania a zvyšujúceho sa euforického pocitu rozhodla sa s mužom stretnúť, začali na jej adresu prichádzať hlúpe poznámky. Nechápala, čo sa deje a písala mužovi nekonečnú otázku prečo? Na jej bolestivé sklamanie prichádzali iba negatívne poznámky, z ktorých bola dievčina viac a viac frustrovaná. Po poslednej poznámke, že ak by dievčina aj hneď zomrela, nik by si to ani nevšimol a nikomu by nechýbala, si mladé žieňa siahlo na život. Už nevládala ďalej a možno sa o tom aj chcela presvedčiť. Virtuálne vyšetrovanie polície zistilo, že "mužom", ktorý si s ňou písal, bola mama jej kamarátky. Nedomyslela dôsledky a naivne si myslela, že keď jej krehkej duši zasadí takúto slovnú ranu, odradí ju to od imaginárneho chlapa a prestane mu písať.
Tieto príbehy môžu byť i vymyslené, ale môžu slúžiť aj ako učebnicové príklady pre dnešných tínedžerov. Prípadne ich rodičov. Sociálne siete sú ako pavučiny. Veľmi ľahko sa do nich zapletá, ale o to ťažšie rozpletá.
Na chvíľu som mala pocit, že dnešná mládež si to zobrala k srdcu. Verím, že v niekde v duši im ostane nejaký z týchto príbehov ako memento a na sociálnych sieťach to bude iba o lajkovaní a pridávaní síce občas hlúpych, ale neškodných statusov.

Comments

Popular posts from this blog

Nebojím sa budúcnosti, lebo sa nezmení...

15 hodín v klíme a niečo medzi tým

Hrvatska Republika opäť (2.časť)