Ženské peršmergy

Boli krásne. Mladé i staršie. Statočné ako ich predkovia a odhodlané na všetko. Chrániť si to, čo je pre nich najdrahšie. Dlhé vlnité vlasy im viali len tak, zrkadliac sa v lúčoch slnka, alebo si neposlušné kadere uviazali šatkou. Nemotorná rovnošata mala ďaleko od "haute couture". Nepotrebovali vyniknúť. Mali ostať čo najviac nenápadné a splývať s prostredím, v ktorom sa pohybovali. Každá z týchto "chameleóniek" nosila prívesky, ktoré vážili niekolko kilogramov. Nie, neboli to zlaté reťaze, ale výstroj potrebná na prežitie.
Mali rešpekt nielen v krajine, ktorá nebola ich skutočným domovom, ale báli sa ich aj Daesh. Nebola to ich životná voľba stáť v prvých líniách, ale tí, ktorí tam kedysi stáli, na tých už len s láskou spomínajú a pre nich to robia.

Amara, Rojda, Gulen, Nahida sú ozajstné comrades. Nezávidia si, neohovárajú sa, nehašteria sa. Držia spolu.
Bojujú a fascinujú svet. V tejto vojne, ktorá možno nebude mat jasného víťaza (alebo je už dávno jasný), chcú zachrániť územie, ktoré by radi raz konečne nazývali svojou vlasťou. Okolo 35 miliónov Kurdov žije v pohoriach na rozhraní Turecka, Iránu, Iraku, Sýrie a Arménska. Patria k najväčším národom, ktoré nemajú svoju krajinu, štát. Prsty v ich smutnej histórii boja za vlastnú krajinu majú aj európske mocnosti.

Kurdské bojovníčky sa modlia a bojujú za mier. Za mier pre ich vysnívanú krajinu a za mier pre všetkých.

PS: Pozerala som o nich dokument. Ohromujúce príbehy žien.

Comments

Popular posts from this blog

Nebojím sa budúcnosti, lebo sa nezmení...

15 hodín v klíme a niečo medzi tým

Hrvatska Republika opäť (2.časť)