Otvorený list môjmu susedovi Jozefovi O.

Prológ

Do sveta médií (priamo pred kameru) som vstúpila už dávno, správami o potkanoch v mojom rodnom meste. Po dlhšej odmlke sa na mediálnu scénu vraciam ako blogerka. Kyslo to vo mne niekoľko rokov a brzdili ma aj moje dva poklady, ktorým som sa venovala. Za úprimnej podpory mojich známych som nakoniec učinila rozhodnutie, i keď momentom, ktorý ma najviac vyprovokoval bol incident s mojim susedom. Sadla som k môjmu novučičkému bielučkému notebooku a vyťukala do neho všetko, čo ma v tej chvíli ťažilo a s čím sa chcem  s vami podeliť lebo verím, že toto je aj váš príbeh (či skúsenosť).

Od gruntu

Boli dva mesiace pred zamatovou revolúciou (1989) a môj otec dostal od hutníckeho gigantu (Východoslovenské železiarne) na dnešné pomery veľkorysú ponuku. Nový 4-izbový byt v novostavbe, v socialistickom paneláku tzv.pražského typu, ktorého výťah na medziposchodí odcudzuje v súčasnosti  každý stavebný inžinier. Bolo to spravodlivé. Bez úplatkov, bez úškľabkov. A tak sme sa sťahovali do ďalšieho činžiaku, ktorý sa stal na nasledujúcich 30 rokov mojim stálym domovom.


Náš panelák je (ne)organizovaným živým príbytkom, v ktorom zažívame ako sa ľudia hádajú, hnevajú, kričia, milujú, vyskakujú z okien, sobášia sa i rozvádzajú, nekonečne dlho vŕtajú či ratujú susedov. V paneláku sme si všetci tak trochu ako rodina. Dobrovoľne nedobrovoľne vieme o sebe viac akoby sme chceli a museli. Osobne to považujem za prirodzený kolobeh občianskeho spolunažívania. Aj ja som si užila svojich susedov, nie vždy som spokojne zaspávala, alebo som sa po polnoci zobúdzala na zavíjanie psov, či iné panelákové čudesnosti.  Všetko som to nejako s malým, či veľkým šomraním zvládala až do dňa, keď sa  z bytu nad nami začala šíriť ľudská šikana.

Mám dve malé deti, ktoré sa  hrajú, hašteria, behajú po byte, skáču po posteli, ale aj sedia  a vedia sekať dobrotu. Je to dočasné a empaticky to riešim vždy, keď to začína gradovať. Ale prišiel deň, keď buzerácia v podobe každodenného búchania na stenu už len pri podskočení môjho syna dosiahla level znesiteľnosti.  Ďzin bol vypustený. Naštartovala som a vybehla o poschodie vyššie pokecať si so susedom, prisťahovalcom z Prešova. Nerada sa hádam, aj preto sa mi tlak dvíhal úmerne jeho hlúpej argumentácii. Výrazne som ho upozornila, že si neželám jeho "klopanú buzeráciu", ale prešovský „bimbo“ (rozumej plné brucho, prázdna hlava), podobne ako naša vládna špička, začal urážať mňa a moju rodinu.

Takže „milý sousede“!!!

1.       Moje dve malé deti nie sú nevychované (ako ste povedali!), sú iba živé. Nemám doma dva kusy nábytku, ale zdravé deti, ktoré z toho raz vyrastú. Sama pracujem s deťmi a viem ako vyzerajú skutočne nevychované deti. A moje majú od nich na míle ďaleko. To, že vaše dieťa nepočuť, bude asi tým, že s vami nebýva alebo sedí celý deň pri počítači. Ale to je vaša vec. Deti, ktoré som vo vašom byte počula boli hlučné, ale nikdy som to neriešila. Lebo to chápem.

2.       Ja som si svoje deti „nenarobila“ (ako ste mi vykričali!). Nie som nijaká cigánka, ktorá ma deti iba z jediného dôvodu. Nepoznáte ma a nemáte potuchy ako je ťažké dnes donosiť a porodiť zdravé dieťa. Ale je  jednoduché kritizovať sprostým konštatovaním, čím ste sa znížili na úroveň ľudského suterénu.

3.       NIE! Neodsťahujem sa ako ste mi kričali medzi dverami, keďže podľa vás ja som tá, ktorej vadí vaša buzerácia a vy chcete mať POKOJ. Pripomínate mi našich zbohatlíkov s plnými vreckami peňazí, ale slamou trčiacou z topánok. Každého, komu nevyhovuje „váš životný štýl“, posielate z vášho obzoru. Ale v tomto prípade, ak neviete rešpektovať spolunažívanie v paneláku, tak si spakujte svoje veci VY, nasadnite do tých svojich buldozérov (s ktorými zaberáte dve parkovacie miesta) a čau párky Prešov.

4.       Mimochodom, ešte stále veríte, že som sa do nášho paneláku prisťahovala minulý rok? Ako ste primitívne argumentovali. Takže ešte raz, v paneláku bývam už 30 rokov, a to, že som tam nebola v čase vášho zabývania, je len vaša naivná predstava o tom, že ste prišli do paneláku, kde vás obklopujú dôchodcovia, a teda bezproblémoví susedia. Pre vašu informáciu, títo dnes dôchodcovia sa sem prisťahovali v produktívnom veku presne pred 30 rokmi spolu so mnou ako deckom.

5.       Chodíte po byte ako slon. Aj bez GPS viem presne, v ktorej izbe sa nachádzate. Nikdy som vám neklopala na stenu lebo chápem zákony fyziky a statiky bloku. S plávajúcou podlahou je to o to horšie. Zvlášť pre typy ako vy. Bimbo prešovský. Aj preto mám v mojom byte koberce. Dokonca po mojej konfrontácii ste začali chodiť ako nosorožec, v pravidelnom a prudkom rytme. Naschvál. Veď odveta/odplata je súčasťou vášho životného štýlu. Buzerácia od srdca.

6.       Už párkrát ste si to rozdávali (rozumej sexovali) v nedeľu poobede v blízkosti radiátora. Hm, zlé miesto. Znalosti z fyziky sú zjavne vašou slabosťou. Ochkanie vašej ženy sa šírilo do priestoru. V zásade by mi to bolo jedno, až do momentu, keď sa svedkom týchto zvukových prejavov stali aj moje deti s otázkami „Prečo tá teta tak vzdychá?“ . Bolo to trápne. Jediné, čo som mohla urobiť, bolo zvýšiť hlasitosť televízora. A možno vám zaklopať do rytmu? Či?

7.       Ďalšie zvukové a iritujúce prejavy mávate vždy okolo 22.00 hod., keď je asi váš čas pre riešenie problémov. V stíšenom paneláku vás je jasne počuť ako vulgárne nadávate a posielate vašu ženu do piče (ospravedlňujem sa čitateľom, nie je to môj slovník). Nikdy som vám neklopala na stenu. A moje deti vás nikdy nerušili po 20,00 hod.

8.       Opakujem a prizvukujem, moje deti sa v čase od pondelka do piatku, od 7,30 do 16,30 nenachádzajú v byte. To, čo sa deje po ich príchode do bytu  zhruba do 20,00 hod., keď idú spať,  je súčasťou panelákového bývania a rodinného života. Ak vám to vadí, hľadajte si inú alternatívu bývania a prestaňte šikanovať obyčajných ľudí. Ľudia nebudú skákať, tak ako vy klopkáte na stenu. Ak to ešte zopakujete, ja už deti prestanem okrikovať a eliminovať ich prirodzenú hravosť. Nechám, nech vám zvyšujú tlak, tak ako vaša šikana poškodzuje moje zdravie.

BTW, dostala som fantastickú radu od známeho. Nech predsa len predám byt. Našim tmavším spoluobčanom. Tí, ktorí prichádzajú z Anglicka by určite mali na jeho cenu. A len vtedy uvidíte, čo je to, keď vás irituje sused! Nie pár minút, ale 24 hodín denne! Ošálite sa.  Ešte sa vám bude o mne snívať a zo sna budete vykrikovať moje meno, len aby som sa vrátila!

A „milý sousede“, ak chcete mať ten svoj pokoj, ktorý akože kvôli mojim deťom nemáte, tak si s tým svojim buldozérom s prešovskou ŠPZkou urobte výletík na Zelený dvor do urnového hája. Tam je naozaj božský pokoj. Kochajte sa  a buďte rád, že nemáte týchto prachových nebožťíkov za susedov.

Záver

Môj sused je zabiják. Mentálny a primitívny. Asi každý z vás máte podobného. V blokoch sa im nevyhneme. Ale všetko sa dá riešiť a vnímať viac empaticky.  Deti sa menia a veci netrvajú večne. Ide však o charakter človeka. A tu je zjavne problém.

Comments

Popular posts from this blog

Nebojím sa budúcnosti, lebo sa nezmení...

15 hodín v klíme a niečo medzi tým

Hrvatska Republika opäť (2.časť)