Snežienková story

Vo voľnej prírode rastie asi 20 druhov snežienok, na Slovensku však iba jediný druh - snežienka jarná. Je to kvet juhovýchodnej Európy a smerom na západ sa prirodzene vyskytuje ojedinele.
Príbeh snežienok začali písať Angličania a ďalšie národy Veľkej Británie. Vojaci tejto krajiny asistovali ako spojeneckí partneri v Krymskej vojne, ktorá v 19.storočí vypukla medzi Osmanskou ríšou a cárskym Ruskom. Keď sa skončila zima, rozkvitli okolo vojenských táborov kvety.
Angličania ako milovníci prírody a veľkí zberatelia rastlín, boli týmito kvietkami fascinovaní, pretože nič podobné predtým nevideli. Začali ich zbierať aj s cibuľkami a vojnovou poštou posielať do svojej vlasti, kde sa stali symbolom odporu proti nezmyselnostiam vojny. Práve snežienky sa od tých čias začali sadiť na hroby vojnových hrdinov a obetí. Po vojakoch a vojnových hrdinoch dostávajú mená aj záhradné odrody snežienok.
Dnes existuje okolo 2000 odrôd. Najvzácnejšie sa dražia na internetových dražbách za vysoké ceny.

Ja mám svoje tajné snežienkové miesta a samozrejme záhradku, kde sa im mimoriadne darí. Tohto roku sa im podarilo predrať sa na svetlo sveta už koncom februára.
Pár ich skončilo u nás doma vo váze, ale najkrajšie sú tam, kde sú doma.

Comments

Popular posts from this blog

Nebojím sa budúcnosti, lebo sa nezmení...

15 hodín v klíme a niečo medzi tým

Hrvatska Republika opäť (2.časť)