Podľa slova poznáš človeka... Doslova!

 Sloboda slova sa v priestore internetu chápe všelijako. "Odborné diskusie" pod článkami alebo príspevkami gradujú do obludných slovných, ale aj pocitových rozmerov. Uniknúť tomu sa dá iba ich nečítaním a v niektorých prípadoch ignorovaním aj samotného článku. Alebo total offline. Lenže my ľudia sme tvory zvedavé a keďže krčmy sú zatvorené, tak kde inde sa dá rýpnuť, ak nie na nete.

Sledovaním portálov som za posledné roky nadobudla pocit, že diskusiu (tzv. pluralitu názorov) si u nás mnohí pletú s posmeškami, vyhrážkami, invektívami, vulgárnym hodnotením ľudí, ktorých vôbec nepoznajú. Ak je jednostranne napísaný článok, je úplne zbytočné v diskusii vyjadriť názor druhej strany, ktorá v článku vôbec nefiguruje. Samotný autor vytvorením si najmenej piatich nickov  vytvorí štvavú opozičnú sieť. K nemu sa môže pridať jeho otec, mama alebo iný člen rodiny, či dobrý kamarát, ktorého nevidel viac ako 20 rokov, ale z nejakej opozičnej solidarity sa pridá. Samozrejme každý z nich si tiež vytvorí ďalších minimálne 5 nickov a brešú na kohokoľvek, kto zastáva iný názor. Najskôr sa vám aj zdá, že sú to "iné" osoby, ale po čase prídete na to, že bez názoru, inteligentnej argumentácie, poznania problému točia to svoje. Vlastne, jeden človek točí to svoje!

Sú ako pirane. Roztrhajú váš slušne vyjadrený názor, ktorý samozrejme vyvracia danú tému a vnáša do nej iné svetlo. Pirane sa hecujú a lajkujú svoje nechutné diskusné príspevky, ktorými totálne psychicky zdecimujú človeka, ktorý v záujme spravodlivosti, žijúc v presvedčení, že toto je demokratická spoločnosť, má pocit, že jeho názor bude aspoň vypočutý. Jednoducho, že má právo byť iný! Ale nemá! Pirane mu  ukáže smer kam sa má pobrať (ideálne do p...), vyhrážkami na neho pošlú kadekoho (v lepšom prípade políciu, v horšom mafiánov...) a na konci ho ešte počastujú rôznymi psychickými chorobami! Niekedy pirane čakajú práve na toto "osobné zlyhanie" a podstrčia celú vyprovokovanú diskusiu adminovi, polícii, súdu, aby konal. Lebo niet v tej chvíli väčšej radosti, ako keď pirane dostanú za jeho názor niekoho do problémov! Hlavne, že ich invektívy nikto nerieši :-(

Nikdy som si nemyslela, že môj článok môžem poslať novinám alebo portálu na uverejnenie. Mám silný pocit, že tomu by sa mali venovať iba profesionálni novinári alebo aspoň novinári. Ale prax ukazuje, že človek si môže zaplatiť všetko. Ešte aj výhradne ním napísaný, silne subjektívny článok, v ktorom bez neprítomnosti druhej strany, bez neprítomného názoru odborníka, špecialistu, prevracia pravdu a urobí zo seba obeť. A pirane tú obeť M.I.L.U.J.Ú! Svojimi zubami ju chránia a nedovolia, aby sa tento image ich obete poškvrnil iným názorom (rozumej nie útokom!) Piraňami sú aj platení trollovia, ktorí za deravý groš napíšu všetko, čo si želáte. Pridajú sa na vašu stranu a sú najlepší kolaboranti systému. Samozrejme, že článok čítajú aj bežní smrteľníci, ktorí si ho náhodou prečítajú a z povrchného hodnotenia, neznalí celej pravdy tiež drukujú autorovi a piraniam v rovnakom štýle. Veď, keď autor je obeť, tak druhá strana musí byť určite diabol, človek na odpis, občan D kategórie, ľudská hyena, vyvrheľ spoločnosti a pod.

Toto sa nedeje iba na pochybných portáloch, ktoré sú evidentne plné hoaxov, lež tvária sa, že oni sú tými skutočnými novinármi, ktorí prinášajú pravdu a sme.sk, aktuality.sk a pod. sú len zapredanci... Smutné je, že sa to deje aj vo FB skupinách. Som v skupine, kde sa hovorí o stavaní domov lebo tomu nerozumiem, ale chcem sa priučiť. Avšak po viacerých príspevkoch, v ktorých autor, asi tiež rovnako neskúsený ako ja, zadal otázku, som nadobudla pocit, že diskutéri nie sú majstrami kladiva a muriva, ale odborného psychologického posudku autora statusu. Až sa bojím, čo i len opýtať v budúcnosti ako mám stavať dom lebo ma pravdepodobne vysmejú. Trápna hlúpa žena. Ak sa aj náhodou nájde nejaký rytier, ktorý má odvahu vzdorovať takýmto odborníkom, zrazu sa z nich vypučí, že veď oni si len robili srandu...

Vďačnou postavičkou pre zosmiešňovanie je samozrejme Igor. Áno, je aký je a mal by absolvovať minimálne nejaký mediálny kurz ako sa vyjadrovať a čo vlastne hovoriť. Nemusíme mať k nemu úctu, keďže si sám sype popol na hlavu. Avšak minimálne slušnú komunikáciu si zaslúži prezidentka. Tiež s ňou nemusíme súhlasiť, ale je to hlava štátu, ktorá nás dosť úspešne reprezentuje v zahraničí a aj jej zásluhou nás vnímajú krajiny inak ako za predchádzajúcich prezidentov. Namiesto nesúhlasných argumentov na jej tlačovkách čítate, že je to pezinská p...., Sorosova k..., zapredaná šľapka a podobne. Ľudia na ňu grcajú, odbavujú sa a znemožňujú ju iným spôsobom, pričom sa kritike nevyhne ani jej šatník. Zaujímavé, že muža nikto nekritizuje zato, že má už tretí týždeň na sebe ten istý oblek...

Mohla by som sa nato všetko vykašľať a nesrať sa s niečím, čo mi len spôsobuje traumu, ale ak necháme iba tú druhú stranu sa vyjadrovať, nechávame ich v bájnej nádeji, že veď nikto nie je proti nám, takže aj tí, čo sa neozvali sú de facto s nami. Alebo ich to necháva v ilúziách ako ich hra na piraňu zaberá na slabochov, ktorí sa neozvú. Bubububu efekt funguje!

Niekde sa hovorí, že svedok má svedčiť. Má svedčiť pravdu! A hovoriť pravdu! I keď za ňu bude trpieť. Pravda nemá byť umlčaná piraňami. Aj Ježiš prišiel na túto Zem a tiež sa mohol vykašľať na všetkých neverníkov, Pontia Piláta a povedať si, že nebude riešiť problémy a nikoho presviedčať. A práve on to zobral z tej druhej strany. Kázal pravdu tým, čo neverili, čo pochybovali, čo boli ako pirane huckané väčšími piraňami, skrytými za múrmi palácov (dnes sú skrytí za rôznymi IP adresami, ktoré sa nedajú vypátrať).

Toto sú len čriepky príkladov ako sa u nás vedie diskusia na otvorených fórach. Ak by sa naozaj orgány činné v trestnom konaní mali zaoberať každým neslušným diskutérom, asi by sme ich nevideli vôbec v uliciach, lebo všetci by sedeli za počítačmi a naháňali "zloduchov". A tomu sa dá predísť slušnou diskusiou, v ktorej nikto nikoho nenapáda, akceptuje iný názor na vec a neťahá ho hneď po súdoch!

Preto tiež chápem všetkých čitateľov a obdivujem ich silné presvedčenie nevyjadriť sa k ničomu. Ani k mojim príspevkom. V tomto prípade by slová povzbudenia alebo kritiky boli na mieste. Ja znesiem po tom všetkom čokoľvek.




Picture source: Courtesy of Internet




Comments

Popular posts from this blog

Nebojím sa budúcnosti, lebo sa nezmení...

15 hodín v klíme a niečo medzi tým

Hrvatska Republika opäť (2.časť)